Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otvíráme školní vrata

2. 4. 2017

Česká škola v Calgary zapustila své kořeny z příčin pramenících v srdci. Tedy přesněji, abych zjemnil ten cukerínový až kýčovitý tón, uchýlím se k metafoře. Obrazotvornost se ostatně u autora novel očekává.

Automobil je prostředek k cestě za objevováním všeho nového, co leží před námi. Avšak, co by to bylo za automobil, kdyby neměl zpětné zrcátko. Na cestu, která zůstala za vozidlem, zapomenout nemůžeme a nesmíme. Tady už smyslu vzniku České školy v Calgary dobře rozumíme.

Pak tady máme ještě jednu školu. A zde si dovolím vyslovit přesvědčení, které tu školu na druhé straně oceánu výstižně popisuje. Školu neměříme velikostí budovy, nýbrž vkladem, který vštěpuje do hlav a do srdcí žákům a studentům. A teď jsme u osecké školy. Mé povídání s jejími žáky, které se proměnilo v živou debatu o knížkách, prozradilo na sedmáky, osmáky a deváťáky jejich znalost literatury, schopnost vytvořit si vlastní názor a sebevědomě ho nabídnout. To není málo. Ostatně, legendární otázka, která při besedě tehdy padla, mluví sama za sebe: „...a píšete spíš jako Bach, nebo jako Mozart?“

Lze se pak divit, že právě tyto dvě školy, původně náhodně hozený vlasec, propojil?

 

Zdeněk Hanka

 

 

Zdeněk Hanka - lékař, spisovatel a viceprezident České školy v Calagary (pozn. admin.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář